Connect with us

Cristian Săpunaru. Povestea unui învingător

sursa: sportpictures.eu

Determinare, implicare și dragostea pentru culorile alb-vișinii. Așa poate fi caracterizat pe scurt Cristian Săpunaru, una dintre legendele clubului Rapid. Deși a avut o adolescență extrem de grea, fundașul a demonstrat că nimic nu-i poate sta în cale în drumul său către succes.

Primii pași în fotbal

Născut la 5 aprilie 1984, Cristian Săpunaru a început fotbalul la vârsta de 6 ani, la juniorii lui FC Național. Acolo a stat până în 2002, când staff-ul tehnic al echipei mari a considerat că fundașul de 18 ani era pregătit pentru pasul următor. Săpunaru a debutat în Liga I și n-a durat mult până să intre în atenția cluburilor mari din România.

sursa: sportpictures.eu

Tragedia din adolescență

Îl știm cu toții pe Săpunaru. Un adevărat dur. Însă, în spatele acestei etichete, de fapt, se regăsește o persoană care a trecut prin multe de-a lungul vieții. Nu multă lume știe povestea din afara terenului a lui Săpunaru, însă, în 2009, totul a fost dezvăluit în presa din România. Fundașul lui Kayserispor a fost abandonat la naștere de mama sa și a fost încredințat unchilor, care, la rândul lor, l-au “pasat” către o altă femeie, Viorica Nina.

Așadar, după ce a fost părăsit o dată de mama sa naturală, Săpunaru a mai primit o lovitură grea pe 31 octombrie 2004. La doar 20 de ani, după o înfrângere rușinoasă, 1-5, în fața Stelei, Săpunaru a aflat vestea teribilă că mama sa adoptivă s-a stins din viață. Colegii de atunci de la FC Național și antrenorul Cosmin Olăroiu au fost alături de fundaș și l-au ajutat cum au putut. După câteva zile de suferință, deși a fost învoit de la antrenamente de Olăroiu, Săpunaru s-a întors, surprinzător, la marea sa dragoste: fotbalul.

“Cristi era un tip care se consuma în interior. Ţin minte că, imediat după înmormîntare, deşi Oli l-a lăsat liber cît are nevoie, a dorit să revină la antrenamente. Se simţea mai bine aşa” , declara atunci Florin Vitan, fostul maseur al lui FC Național.

Farmecul vieții: Rapid

sursa: sportpictures.eu

Ușor, ușor, Săpunaru a trecut peste toate momentele grele, și-a văzut de fotbal, iar evoluțiile sale au crescut de la meci la meci. În iulie 2006, fundașul a fost transferat, în schimbul sumei de 500 de mii de euro, la clubul pe care-l va iubi toată viața. Săpunaru s-a impus cu ușurință la Rapid și a devenit idolul tribunelor giuleștene. A cucerit două trofee alături de clubul alb-vișiniu, iar în 2008 a urmat cel mai important transfer din cariera sa.

Porto. Transferul carierei

În vara lui 2008, FC Porto îi căuta un înlocuitor lui Bosingwa, plecat la Chelsea. Iar Săpunaru a părut cea mai bună variantă. Portughezii i-au plătit Rapidului 5 milioane de euro pentru fundașul dreapta. La fel ca și-n Giulești, Săpunaru și-a câștigat imediat locul de titular. A câștigat 9 trofee alături de Porto, însă, cu siguranță, cel mai important rămâne cel din Europa League, din 2011. Porto a câștigat atunci competiția, după o finală disputată cu Braga. Falcao a marcat unicul gol al partidei.

sursa: uefa.com

Viața după Porto

În 2010, Săpunaru a revenit la Rapid, sub formă de împrumut, pentru un retur de campionat, apoi, în 2012, s-a despărțit definitiv de Zaragoza. A stat un sezon, iar imediat după a rămas în La Liga, dar a mers la Elche. În 2015, a încercat să salveze Rapidul de la retrogradare, după un tur de campionat dezastruos, însă n-a reușit. Echipa a retrogrdat, iar Săpunaru și-a continuat cariera cu un transfer la Pandurii.

A jucat un sezon alături de Edward Iordănescu, apoi, în urma problemelor financiare de la Târgu Jiu, Săpunaru a semnat cu Astra, unde a colaborat cu Marius Șumudică. Cei doi lucrează împreună și în momentul de față, dar la Kayserispor, după ce au plecat la pachet de la Giurgiu în vara anului trecut.

sursa: fanatik.tr

Palmaresul lui Săpunaru

Rapid:
Cupa României: 2007
Supercupa României: 2007

Porto:
Primeira Liga: 2009, 2011, 2012
Cupa Portugaliei: 2009, 2010, 2011
Supercupa Portugaliei: 2010, 2011
Europa League: 2011

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS