Connect with us

Valeriu Răchită: fundașul de fier al Petrolului

sursa: liga2.ro

Valeriu Răchită reprezintă unul dintre cele mai importante nume din istoria fotbalului ploieștean. A jucat pentru Petrolul, a luptat pentru Petrolul, a antrenat-o pe Petrolul și a contribuit decisiv la construcția superbei arene “Ilie Oană”.

Primii pași în fotbal

Valeriu Răchită s-a născut la 30 mai 1970, în orașul prahovean Boldești-Scăeni. Primul meci oficial la seniori l-a jucat pentru echipa Metalul Plopeni. Și s-a remarcat imediat. Un fundaș central puternic, înalt, cu un excelent joc de cap și sigur pe el, Valeriu Răchită a ajuns în 1990 la Petrolul Ploiești.

Petrolul Ploiești

Valeriu Răchită s-a impus rapid în echipa ploieștenilor și a devenit om de bază pentru defensiva de pe stadionul “Ilie Oană”. Fostul fundaș central a jucat 169 de meciuri și a marcat 18 goluri pentru Petrolul Ploiești, perioadă în care a cucerit și un trofeu. La finalul sezonului 1994/1995, după 1-1 în timpul regulamentar, prahovenii s-au impus la loviturile de departajare, scor 5-3. Chiar Valeriu Răchită a fost cel care a transformat lovitura câștigătoare care le-a adus ploieștenilor Cupa României pentru a doua oară în istorie.

Pasul următor: Steaua București

După șase ani petrecuți la Petrolul, în 1996, Valeriu Răchită semnează cu Steaua. Alături de roș-albaștrii, fostul fundaș cucerește cele mai multe trofee din cariera sa. Totul a început cu eventul reușit în 1997, apoi urmând încă un campionat și Supercupa României, ambele în 1998.

A părăsit Ghencea în 1998, iar după scurte aventuri pe la FC Onești, Ankaragucu, Farul Constanța sau Litex Loveci, Răchită s-a întors la Steaua în 2002.

sursa: romaniansoccer.ro

Cariera de antrenor

Valeriu Răchită și-a încheiat cariera de jucător în 2005, când a trecut direct pe banca tehnică. A preluat echipa sa mult iubită, Petrolul Ploiești, însă a stat doar un sezon. După câte un sezon petrecut la Chimia Brazi, apoi la Astra Giurgiu, Răchită revine pe banca Petrolului, în 2009. După doar două sezoane, ploieștenii promovează în Liga I, însă Răchită a părăsit echipa în 2012.

sursa: timetv.ro

Palmaresul lui Valeriu Răchită:

Petrolul Ploiești:
Cupa României: 1995

Steaua București: 
Divizia A: 1997, 1998, 2005
Cupa României: 1997
Supercupa României: 1998

Litex Loveci:
Cupa Bulgariei: 2001

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS