Connect with us

Rodion Cămătaru: definiția unui golgheter

sursa: frf.ro

Universitatea Craiova este unul dintre cele mai norocoase cluburi din Europa. L-a avut pe Ion Oblemenco, l-a avut pe Ilie Balaci, dar l-a avut și pe Rodion Cămătaru, unul dintre cei mai importanți atacanți din istoria fotbalului mondial.

Primii pași în fotbal

Născut la 22 iunie 1958, în Strehaia, Rodion Cămătaru a început fotbalul la echipa locală, Progresul. A mers apoi la Universitatea Craiova, unde n-a avut nevoie de mult timp de acomodare. Calitățile sale de golgheter l-au propulsat imediat la prima echipă, iar la 10 noiembrie 1974, la doar 16 ani, Cămătaru a debutat în Divizia A, într-un meci încheiat la egalitate între olteni și CFR Cluj.

Marile performanțe: Universitatea Craiova

Cămătaru a stat 12 sezoane la Universitatea Craiova, perioadă în care a câștigat tot ce se putea câștiga pe plan intern. A luat de două ori titlul în Divizia A (1980, 1981) și a cucerit de patru ori Cupa României (1977, 1978, 1981, 1983).

sursa: bluelions.ro

Tot în 1983, Cămătaru, alături de nume importante precum Ilie Balaci sau Sorin Cârțu, a dus Universitatea Craiova până în semifinalele Cupei UEFA, însă oltenii au fost eliminați atunci de Benfica Lisabona. În acel an, în urma unor evoluții excelente în fiecare partidă, revista franceză Onze l-a situat pe Cămătaru în primii zece atacanți ai Europei.

Transferul la Dinamo: Gheata de Aur

În 1986, Rodion Cămătaru semnează cu Dinamo, unde stă trei sezoane. În această perioadă, fostul atacant a atins cifre incredibile: a marcat 76 de goluri în cele 89 de prezențe în tricoul alb-roșu. De altfel, cu 44 de reușite, Cămătaru a câștigat Gheata de Aur în 1987.

sursa: prosport.ro

Echipa națională

Cu asemenea cifre, Cămătaru nu avea cum să lipsească din lotul echipei naționale. A jucat 75 de meciuri pentru România și a marcat 22 de goluri. Fostul atacant a făcut parte din lotul tricolorilor de la Euro 1984 și de la Campionatul Mondial dni 1990.

Palmaresul lui Rodion Cămătaru:

Universitatea Craiova:
Divizia A: 1980, 1981,
Cupa României: 1977, 1978, 1981, 1983

Echipe:

1974–1986 Universitatea Craiova 288 (goluri) 122 (meciuri)
1986–1989 Dinamo București 89 (76)
1989–1990 Charleroi 29 (6)
1990–1993 Heerenven 63 (23)
Total 469 (227)

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS