Connect with us

Tunarul. Ion Oblemenco

sursa: fcuniversitatea.ro

E simplu să-l caracterizezi pe Ion Oblemenco. Fostul atacant este cel mai prolific marcator, dar și cel mai iubit jucător din istoria clubului Universitatea Craiova. Statistica sună bine, însă cifrele arată și mai bine: 170 de goluri marcate în 272 de meciuri jucate în tricoul alb-albastru.

Începutul

Ion Oblemenco s-a născut la 13 mai 1945, în Corabia, județul Olt. A început fotbalul la echipa locală, apoi, încă din perioada junioratului, a ajuns în Craiova, mai întâi la Electroputere, apoi la Universitatea. N-a stat prea mult în Oltenia, pentru că, la nici 20 de ani, Ion Oblemenco a debutat deja în prima ligă. A făcut-o în tricoul Rapidului, în data de 5 iulie 1964, într-o partidă pierdută, scor 1-3, cu Știința Cluj.

Revenirea la Craiova

În 1966, Ion Oblemenco a semnat cu Universitatea Craiova. S-a impus rapid, a devenit liderul echipei și a preluat banderola de căpitan. A îmbrăcat tricoul alb-albastru timp de 11 ani, perioadă în care a câștigat de patru ori titlul de golgheter al campionatului și a cucerit două trofee: titlul și Cupa României.

 

Cel mai mare regret: echipa națională

Deși a ieșit cel mai bun marcator al campionatului de patru ori, Ion Oblemenco n-are nicio prezență oficială pentru prima reprezentativă a României. Pe lângă cifrele incredibile pe care le avea, fostul atacant a demonstrat ce poate chiar în tricoul echipei naționale.

Într-un turneu amical, în Brazilia, în 1968, selecționerul Angelo Niculescu l-a convocat și pe Ion Oblemenco. A marcat nouă goluri, a fost golgheterul naționalei în cele patru amicale disputate în America de Sud, însă, la întoarcerea în țară, a fost uitat de tot staff-ul României. De ce? Corneliu Stroe a oferit o explicație interesantă: “Erau grupurile de jucători de la Dinamo şi Steaua care aveau un spirit de… castă, ca să nu-i zic de gaşcă! Nu l-au acceptat pe Oblemenco, nu au fost de acord să le spargă gaşca… Selecţionerul Angelo Niculescu, deşi craiovean, provenea tot de la Dinamo, unde fusese antrenor şi de aceea nu l-a folosit pe Oblemenco. A fost un lucru total nemeritat pentru un fotbalist care a fost de patru ori golgheterul campionatului?!”.

Revenirea la Craiova

Ion Oblemeneco și-a încheiat cariera de jucător la Galați, în Liga a II-a, în 1978, apoi a revenit ca antrenor secund la marea sa dragoste. Din această postură, a cucerit alături de Universitatea Craiova un nou titlu de campion. Imediat după, Ion Oblemenco a preluat puterea totală și a devenit antrenorul principal al echipei. Astfel, cu fostul atacant pe banca tehnică, oltenii reușesc eventul în 1982.

Sfârșitul tragic

Lucrurile n-au mers la fel de bine și în continuare. După cele două trofee, Ion Oblemenco a plecat la Chimia Râmnicu Vâlcea. A mai avut alte câteva aventuri în fotbalul românesc, iar în 1996 a plecat pentru prima dată în străinătate. A semnat cu Hassania Agadir din Maroc, unde și-a și găsit sfârșitul. După un gol anulat echipei sale în minutul 89, Ion Oblemenco a declarat că nu se simte bine și a fost dus direct la spital. După doar o oră, a decedat în urma unui stop cardiac la doar 51 de ani, însă fostul atacant trăiește și astăzi în inimile și în memoria suporterilor Craiovei.

sursa: gds.ro

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS