Connect with us

Ilie Oană: “Americanul” fotbalului românesc

sursa: adevarul.ro

“M-am născut la Harbor, în statul Indiana din Statele Unite ale Americii, la 16 august 1918. Părinţii mei, ardeleni, s-au refugiat în America, înaintea Primului Război Mondial, şi s-au înapoiat în ţară după alipirea Transilvaniei, în anul 1921, stabilindu-se la Sibiu. Eu aveam atunci trei ani” – Ilie Oană.

Începutul

Unul dintre cei mai mari antrenori din istoria României este, fără îndoială, Ilie Oană. Născut la 16 august 1918 în Statele Unite ale Americii, fostul mijlocaș a debutat în fotbalul mare pentru Șoimii Sibiu. În 1937, la doar 19 ani, Ilie Oană, zis și “Americanul”, s-a transferat la Juventus București. S-a remarcat încă din primul meci jucat. Deși adversarul era de temut, Ripensia Timișoara, Ilie Oană n-a avut frică de nimeni și a făcut spectacol în teren. A marcat patru goluri, iar echipa sa a câștigat cu 5-1.

Cariera de antrenor

Ilie Oană și-a încheiat cariera de jucător în 1951, însă a rămas la Juventus București, care și-a schimbat, însă, numele în Petrolul Ploiești. Ilie Oană a rămas antrenorul echipei și și-a trecut în cont un record greu de doborât în fotbalul românesc: 38 de ani petrecuți la același club.

A stat la Petrolul până în 1965, perioadă în care a promovat echipa în prima ligă și în care a cucerit trei trofee: două titluri (1958, 1959) și Cupa României (1963). De altfel, este considerat creatorul marii echipe a Petrolului din anii ’60. Deși n-a mai prins meciurile cu Liverpool din 1966, plecând deja la echipa națională, Ilie Oană a pus bazele lotului care i-a învins pe “cormorani” în acel an.

sursa: jurnalulph.ro

Aventura de la echipa națională

Ilie Oană a fost secundul echipei naționale în două rânduri înainte de a deveni selecționerul României. Asta s-a întâmplat în 1967, însă Aventura sa pe banca tehnică a “tricolorilor” s-a încheiat la fel de repede cum a și început.

Într-o deplasare la Zurich, la 24 mai 1967, naționala României a suferit una dintre cele mai grele înfrângeri din istorie, 1-7, în fața reprezentativei Elveției.

„La Zürich n-a fost ceva în regulă! Am prezentat în teren o echipă foarte bună, cu Dobrin, Pîrcălab, Dridea, Lucescu. Ce li se poate reproşa acestor jucători, din punct de vedere valoric? Cu toate acestea, echipa a manifestat o dereglare anormală în teren, jucătorii fiind practic nişte umbre. Elveţienii s-au speriat şi ei la un moment dat de scor, în minutul 65 aveau deja 7-0! Au oprit motoarele, iar Dobrin a marcat şi el golul de onoare. Dar de ce oare ne-am pierdut în aşa hal busola?!” , declara Ilie Oană.

În urmă cu puțin timp, s-a aflat că la meciul de la Zurich, medicul echipei naționale le-a administrat jucătorilor niște tratamente care i-a bulversat în totalitate.

Finalul carierei

După ce și-a mai încercat norocul la Panserraikos, în Grecia, Ilie Oană s-a retras brusc din activitate la începutul anilor ’80. Cu trei ani înainte de a se stinge din viață (27 aprilie 1993), Ilie Oană a primit cel mai frumos cadou din partea oficialităților din Ploiești. Stadionul local a primit numele său, nume pe care-l poartă și-n zilele noastre superba arenă a Petrolului.

sursa: fcpetrolul.ro

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS