Connect with us

Florea Dumitrache. “Mopsul”

sursa: alami.com

Detenta uluitoare, schimbările de direcție și driblingurile explozive l-au transformat în revelația Campionatului Mondial din 1970 și l-au adus în atenția cluburilor uriașe din Europa. Bineînțeles, este vorba despre Florea Dumitrache, unul dintre cei mai mari atacanți din istoria României.

Primii pași în fotbal

Florea Dumitrache s-a născut la 22 mai 1948 și n-a început fotbalul la Dinamo. A mers, mai întâi, la Rapid, apoi, după doi ani petrecuți la juniorii giuleștenilor, a trecut în tabăra celor de la TUG București. Acolo l-a și văzut unul dintre cei mai mari antrenori români.

Primind o informație de la un prieten despre un copil blond, extrem de talentat, Traian Ionescu a mers la un meci susținut de TUG. Zece minute i-au fost de ajuns lui Florea Dumitrache pentru a-și demonstra calitățile. Imediat după meci, Traian Ionescu l-a chemat la antrenamentele dinamoviștilor.

Transferul la Dinamo

Florea Dumitrache n-a stat pe gânduri și a acceptat imediat oferta “câinilor”. La scurt timp după, la doar 21 de ani, fostul atacant ieșea golgheterul campionatului, cu 22 de goluri marcate. A stat 12 ani la Dinamo, perioadă în care a cucerit patru trofee: trei titluri de campion al României (1971, 1973, 1975) și o Cupă a României (1968).

sursa: gsp.ro

Echipa națională: Campionatul Mondial din Mexic

Cu un cuplu înfiorător pentru apărările adverse, format din Dobrin și Dumitrache, după o pauză de 32 de ani, România a obținut calificarea la Campionatul Mondial din Mexic, în 1970. Nimeni nu știa nimic despre “tricolorii” lui Angelo Niculescu, și mai ales despre Florea Dumitrache. Din păcate, România n-a trecut de grupe, terminând pe locul al treilea în clasament, după Brazilia și Anglia.

Însă, Florea Dumitrache a intrat în istoria fotbalului mondial. A marcat două goluri în cele trei meciuri, iar în partida cu Anglia, campioana mondială din 1966, l-a umilit pe legendarul Bobby Moore cu o serie de driblinguri amețitoare.

Porecla: “Mopsul”

Poate că vă gândiți că Florea Dumitrache și-a căpătat porecla chiar pe terenul de fotbal. Nu, nu este așa, după cum povestea fostul atacant: “Totul mi se trăgea de la o vecină de la care furam fructe direct din copac. De obicei, aveam grijă să nu mă prindă. Dar, într-o zi, bătrâna m-a prins chiar în copac. «Dă-te jos, mopsu’ dracului! Jos!», s-a răstit la mine. Îmi zicea așa din cauza nasului, care semăna cu al unui câine mops. Și așa mi-a rămas”.

Ultimii ani

Viața extrasportivă tumultoasă i-a oprit, însă, ascensiunea “Mopsului”. După nenumărate probleme întâmpinate în afara terenului de fotbal, Florea Dumitrache s-a despărțit de Dinamo. A mers la Jiul Petroșani, unde a marcat 37 de goluri în trei sezoane, apoi a primit o mână de ajutor din partea lui Mircea Lucescu. Fostul atacant n-a mai confirmat și și-a încheiat cariera de jucător la 36 de ani.

La 26 aprilie 2007, Florea Dumitrache s-a stins din viață. După o luptă cu ciroza hepatică, “Mopsul” a fost răpus la 59 de ani de o hemoragie cerebrală.

sursa: sportpictures.eu

“Dumitrache a reprezentat tot ce fotbalul îţi poate da. El a jucat din plăcere, dar, din păcate, s-a jucat şi cu viaţa” , declara Mircea Lucescu.

“A fost cel mai bun atacant al acestei ţări în ultimii 60 de ani. Dar, ca om, a fost şi mai mare. El n-a jignit şi n-a supărat pe nimeni” , spunea Cornel Dinu.

Palmaresul lui Florea Dumitrache

Dinamo:
Divizia A: 1971, 1973, 1975
Cupa României: 1968

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS