Connect with us

Dan Coe: Ministrul Apărării

sursa: romaniansoccer.ro

“Un strigăt din vechea Troie, pentru faima lui Dan Coe!”. Asta se aude pe Giulești la fiecare meci al Rapidului. Dan Coe, zis și “Ministrul Apărării”, a scris istorie în culorile alb-vișinii, apoi, însă, a avut un sfârșit tragic la doar 40 de ani.

Dragostea pentru Rapid

Dan Coe s-a născut la 18 septembrie 1941, într-o familie de aromâni. Fostul fundaș a moștenit dragostea pentru fotbal de la tatăl său, care evoluase pentru un alt club de tradiție din fotbalul românesc, Sportul Studențesc. În 1951, după încheierea de-al doilea război mondial, la vârsta de 10 ani, Dan Coe a mers pentru prima dată la un antrenament în Giulești. A fost dragoste la prima vedere, iar clubul Rapid i-a rămas veșnic în inimă fostului fundaș.

Primul titlu din istoria Rapidului

A făcut pasul către echipa mare a clubului în 1961, unde a strâns 202 meciuri și 9 goluri marcate în cei zece ani petrecuți în Giulești. Dan Coe a câștigat un singur trofeu important în cariera sa: titlul în România. Cu o echipă de excepție, dar și cu o bancă tehnică foarte bună, formată din Valentin Stănescu și Victor Stănculescu, Rapid a câștigat, pentru prima dată în istoria sa, campionatul intern în 1967.

Cu un joc agresiv, dar foarte sigur, Dan Coe a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai Rapidului în acel sezon. Rică Răducanu, Culae Lupescu și Dan Coe au fost stâlpii apărării în acea perioadă.

sursa: fcrapid.ro

“Dan Coe a trăit prin forţă! Se impunea mereu. Ţipa, urla, era agresiv, dar nu la modul fizic! Nu a rupt vreodată un picior, chair dacă era o forţă a naturii. M-am înţeles foarte bine cu el cât am fost colegi în linia defensivă” , declara Culae Lupescu despre fostul său coleg din defensivă, Dan Coe.

Lotul Rapidului din sezonul 1966/1967: Rică Răducanu, Marin Andrei – Dan Coe, Culae Lupescu, Ion Motroc, Ilie Greavu, Constantin Jamaischi – Constantin Dinu-Buric, Nae Georgescu, Bebe Năsturescu, Teo Codreanu, Viorel Kraus – Puiu Ionescu, Nichi Dumitriu, Sandu Neagu
Antrenori: Valentin Stănescu şi Victor Stănculescu

Plecarea din România și sfârșitul tragic

Deși pare surprinzător pentru acea perioadă, Dan Coe a prins un transfer în Belgia în 1971. A prins 37 de meciuri și a marcat 5 goluri în cele două sezoane jucate pentru Royal Antwerp, apoi a bătut din nou la porțile Giuleștiului. A fost refuzat de antrenorul de atunci al Rapidului, Macri, din cauza vârstei sale înaintate, 32 de ani.

A fost primit, în schimb, la Galați, unde a mai jucat două sezoane. S-a retras înainte de a împlini 35 de ani, apoi, la invitația fostului său club, Antwerp, Dan Coe a plecat în Belgia, alături de familia sa. Fostul mare fundaș al Rapidului a ajuns, în cele din urmă, în Germania, unde își câștiga existența spâlând vase într-un restaurant românesc din Koln. Răpus de problemele vieții, dar și de stresul uriaș, Dan Coe s-a spânzurat în propria casă și și-a pus capăt zilelor pe 19 octombrie 1981.

Dan Coe va rămâne veșnic în amintirea suporterilor giuleșteni, nu numai prin prisma performanțelor obținute în tricoul Rapidului, ci și grație următoarelor versuri:

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS