Connect with us

Costică Ștefănescu: Ministrul Apărării

Primul titlu câștigat în istorie de Universitatea Craiova a fost cel din sezonul 1973/1974. Pe lângă incredibilii Ion Oblemenco și Ilie Balaci, oltenii au avut și o apărare de fier, condusă de Costică Ștefănescu. Nu întâmplător se spune în fotbal că atacul îți câștigă meciuri, iar apărarea îți câștigă trofee. Așa s-a întâmplat și cu echipa Craiovei în 1974.

Primii pași în fotbal

Născut la 26 martie 1951, în București, Costică Ștefănescu s-a remarcat la echipa de juniori a Stelei, iar la doar 18 ani a debutat la echipa mare a roș-albaștrilor. A marcat 9 goluri în cele 77 de meciuri jucate pentru Steaua, apoi, în 1973, a mers la Craiova pentru a scrie istorie.

Anii de glorie: Universitatea Craiova

Ajuns la Universitatea, Costică Ștefănescu s-a impus rapid. A fost omul de care aveau nevoie oltenii în defensivă, iar asta s-a simțit imediat în meciurile oficiale. Odată cu venirea lui Ștefănescu, la finalul sezonului, Universitatea Craiova și-a trecut în palmares primul titlu de campioană din istorie.

sursa: craiova-maxima.ro

Supranumit “Ministrul Apărării”, Costică Ștefănescu a purtat banderola de căpitan al Universității mai bine de un deceniu. A stat la Craiova până în 1986, iar în cei 13 ani petrecuți în tricoul alb-albastru a câștigat trei titluri de campion, a cucerit patru Cupe ale României și a jucat o semifinală de Cupa UEFA. Pentru echipa națională, Costică Ștefănescu a strâns 66 de selecții.

 “Ai mereu impresia că şi-a uitat valiza-diplomat pe o masă de conferinţă, la Geneva sau Stockholm. Vorbeşte puţin şi asta îndeosebi în anii de când e căpitan la Craiova şi la echipa naţională. Îşi cântăreşte greu cuvintele. În faţa lui, glumele devin întotdeauna mai pudice. Până şi Cârţu se supune acestei reguli. Deseori, lasă impresia că este şeful unei brigăzi de şoc, care se bate pentru a asigura rezistenţa digului în timpul unor inundaţii” , declara fostul mare scriitor, Ioan Chirilă.

Cariera de antrenor

În 1986, Costică Ștefănescu a mers la Brașov pentru a jucat și pentru a antrena echipa locală. Fostul fundaș a schimbat multe echipe, iar de-a lungul carierei sale, pe lângă FC Brașov, Ștefănescu le-a mai pregătit pe Steaua, Al Wakrah, FCM Bacău, FC Timişoara, Astra Ploieşti, Hapoel Holon, Al Shola, Al Jaish, Universitatea Craiova, Al Wahda, SC Najran, Al Tadamon, iar în perioada 1994-1998 a fost secundul lui Anghel Iordănescu la echipa națională a României.

Suferind de o boală incurabilă, în la 20 august 2013, Costică Ștefănescu și-a pus capăt zilelor, după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Militar din București.

 

sursa: prosport.ro

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS