Connect with us

UTA Arad. “Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc

sursa: sportpictures.eu

UTA Arad a scris pagini importante în istoria fotbalului românesc. Fiind una dintre cele mai titrate echipe de la noi din țară, “Bătrâna Doamnă” și-a făcut un nume și în competițiile europene, fiind una dintre primele echipe din fotbalul românesc cu performanțe notabile în fotbalul international.

Începutul

Totul a început în anul 1945, când baronul Francisc Neuman, patronul mai multor fabric din oraș, Fabrica de textile, Fabrica de spirt și Fabrica de drojdie, a înființat echipa de fotbal UTA Arad, acronym de la fosta Uzina Textilă Arad. Poate că vă întrebați de ce alb și roșu. Ei bine, baronul Francis Neuman era un mare fan al echipei Arsenal Londra. Cum culorile “tunarilor” sunt alb și roșu, UTA Arad a evoluat și ea încă de la început în această combinație de culori.

„Era uite aici, pe colț, unde e platforma UTA. Unde e stadionul azi, vizavi. A ținut o ședință, erau mulți prieteni de-ai lui, ingineri, oameni de încredere. A zis că vrea să facă o echipă de fotbal, cine are un nume de propus? Cineva a zis Gloria, care nu mai era, altcineva a propus să fie ca fabrica: ITA. Doar era fabrica lor! Bun, a rămas ITA la început. Și ce culori să aibă echipa? După multe discuții s-a notat să fie alb cu verde.

Nimeni nu știe azi că, pentru câteva minute, UTA a avut aceste culori: alb-verde. Atunci baronul, care avea în minte combinația alb cu roșu, ca la Arsenal, dar era atât de delicat încât nu voia să impună nimic, a fost salvat de cineva de la Comunitate care a zis că nu se poate «alb cu verde, pentru că sunt culori naziste». Oamenii s-au trezit și a rămas alb cu roșu, ca pe Highbury. Ca Highbury avea să fie și stadionul, doar că un pic mai mic” , dezvăluia profesorul Dionisie Piros.

Primul meci din istorie jucat de UTA Arad a fost la 27 mai 1945 împotriva echipei Banatul Sânnicolau Mic, pierdut însă de echipa baronului Neuman. Primii jucători care au evoluat pentru UTA Arad au fost următorii: Tudor, Bocșa, Tamaș, Lingurar, Dvorszak, Szurdi, Găluț, Mărienuț, Haller, Coșniță, Brosovszky. Antrenori: Francisc Dvorszak, Joszef Szallay, Gheorghe Albu.

Stadionul. “Micul Highbury”

Așa cum vă spuneam, baronul Francisc Neuman era îndrăgostit de Arsenal, iar totul se trăgea din perioada petrecută de acesta în Anglia, la studii. Venit în țară, până să-și facă echipa, baronul a început construcția unui stadion după modelul celebrului Highbury, casa “tunarilor”. După înființarea echipei, la șase ani de la începerea construcțiilor, stadionul din Arad a fost inaugurat la 1 septembrie, într-un meci UTA – Ciocanul 1-0.

Primele campionate, primele titluri

Odată cu noul stadion, UTA, pe atunci ITA Arad, se înscrie în Campionatul Național de Fotbal, sezonul 1946/1947. Cum patronul echipei avea un singur scop, să termine mereu pe primul loc, UTA a beneficiat de cei mai buni jucători din țară, dar și de prime consistente pentru acea perioadă. Fotbaliștii erau răsplătiți pentru victorii cu bani sau chiar cu biciclete. În aceste condiții, UTA a câștigat la pas campionatul încă de la prima participare, cu un avans de 11 puncte față de ocupanta locului secund, Carmen București.

Lotul de jucători: Alexandru Marki (16 meciuri – 0 goluri), Justin Apostol (10 – 0) – Gyula Lorant (21-0), Moise Vass (10-0), Adalbert Pall (22-0) Iosif Slivăț (10-0), Gheorghe Băcuț (24-1), Francisc Meszaros (13-1), Ion Reinhardt (24-2), Iosif Petschovsky (22-12), Mircea Tudose (6-0), Andrei Mercea (17-4), Nicolae Dumitrescu (10-10), Ion Nicșa (14-5), Matyas Toth (24-13), Ioan Stiebinger (6-4), Ludovic Bonyhadi (23-26), Adalbert Kovacs (13-13), Kostas Humis (1-0), Sterie Zeană (0-0)
Antrenori: Zoltan Opata (etapele I – XIII), Zoltan Blum (XIV – XIX), Gustav Juhasz (XX – XXVI)

În sezonul următor, UTA domină competițiile interne într-un mod și mai categoric. Ia al doilea titlu consecutiv, cu un golaveraj incredibil, 129-21, dă golgheterul campionatului, Ladislau Bonyhadi, cu 49 de goluri, și cucerește Cupa României, după o finală câștigată cu CFR Timișoara, scor 3-2.

sursa: uta-arad.ro

După ce și-au schimbat numele în “Flamura Roșie”, arădeni au câștigat un nou titlu în campionatul national. Tot atunci au obținut și calificarea în finala Cupei României, meci pierdut însă în fața Stelei, scor 1-3. Un an mai târziu, arădenii își iau revanșa și își trec în palmares o nouă Cupă a României, după 1-0 cu Steaua în marea finală.

Perioada de glorie a arădenilor s-a stins încet, încet, iar titlul câștigat în 1954 a fost ultimul pentru o lungă perioadă. De altfel, în 1958, clubul alb-roșu primește numele sub care a rămas cunoscut, UTA Arad.

O nouă perioadă de glorie

Așa cum vă spuneam, au urmat ani grei pentru UTA Arad. Echipa care se lupta pentru trofee în fiecare an devenise o umbră a clubului care fusese odată. Totul până în 1965, când Nicolae „Coco” Dumitrescu și Ioan Reinhardt sunt numiți antrenori principali. Reconstrucția începută de cei doi se simte abia după patru ani, când UTA Arad câștigă un nou titlu după o pauză de 15 ani.

În sezonul următor, “Bătrâna Doamnă” câștigă ultimul său trofeu din istorie, însă, tot atunci, a mai intrat cu o performanță în istoria fotbalului românesc. În Cupa Campionilor Europeni, 1-1 la Rotterdam și 0-0 la Arad, UTA a reușit performanța de a o elimina pe Feyenoord din competiție, deținătoarea trofeului de la acea vreme.

Renașterea

De altfel, după ce a atins faza sferturilor de finală în Cupa UEFA, unde a fost eliminată de Tottenham, UTA Arad începe să se prăbușească. Clasări din ce în ce mai slabe în primul eșalon, apoi, în 1976, “Bătrâna Doamnă” retrogradează în Liga a II-a.

După nenumărate promovări și retrogradări, în 2013, UTA Arad este exclusă din campionat de FRF pentru neprezentarea la două partide și este retrogradată în Liga a IV-a. Nu s-a mai înscris în campionat, iar echipa s-a desființat.

Renașterea s-a produs cu ajutorul suporterilor și al oficialităților din Arad. Cu sprijinul unor oameni de afaceri, grupul arădean a format UTA Bătrâna Doamnă, devenită ulterior UTA Arad și considerată continuatoarea echipei din trecut.

sursa: sportpictures.eu

Palmares UTA Arad:

Divizia A: 1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970

Cupa României: 1948, 1953

Cupa UEFA: sferturi de finală în sezonul 1971/1972

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS