Connect with us

Universitatea Craiova: campioana unei mari iubiri

sursa: sportpictures.eu

Oltenia a reprezentat dintotdeauna un loc aparte în țara noastră. Nimic nu se schimbă nici când vine vorba de sport. Pasiune, dragoste, atașament și sacrificiu pânâ la capăt. Fotbalul parcă se simte și se trăiește altfel în Oltenia. Rămâneți cu noi pentru a descoperi împreună istoria unuia dintre cele mai importante cluburi de la noi din țară.

Începutul

Odată cu apariția în oraș a primei instituții universitare de învățământ, a luat naștere și clubul sportiv Universitatea Craiova. Astfel, în 1948, un grup de profesori și de studenți au înființat șase secții sportive: fotbal, șah, atletism, handbal, tenis de masă și volei.

Evident, noi ne concentrăm atenția pe echipa de fotbal și, sub coordonarea Ministerului Învățământului Public, U.N.S.R. (Uniunea Națională a Studenților din România) Craiova este înscrisă în campionatul județean. Primul meci oficial a avut loc în data de 5 septembrie 1948, când studenții au cedat în deplasarea de la Filiași, scor 3-6.

Primul 11 din istorie: Dumitrescu – Rădulescu, Mihăilă I, Carli – Ozon, Mihăilă II – Sabin, Ilie, Bădescu, Tudor, Serghi
Antrenor: Nicolae Polojinski

Anii ’50 – Două schimbări de nume și intrarea Divizia B

La doar doi ani de la înființare, Universitatea Craiova și-a schimbat numele în C.S.U. Craiova. În 1951, sub noua titulatură, echipa pregătită de Polojinski a câștigat primul său meci din istorie disputat în Cupa României, scor 6-0, cu echipa locală Constructorul. După doar un an, echipa își schimbă din nou numele și devine Știința Craiova.

sursa: bluelions.ro

Se păstrează tradiția și de această dată, iar în 1954, craiovenii obțin promovarea în Divizia B, de această dată sub comanda antrenorului Nicolae Oțeleanu. Nu rezistă prea mult, iar după doar un sezon retrogradează din nou. Știința a petrecut doi ani în Divizia C, însă, după o nouă schimbare de antrenor, cu Ionescu Crum pe bancă, echipa revine pe cea de-a doua scenă a fotbalului românesc.

Promovarea în Divizia A

După nenumărate schimbări de lot, de antrenori, dar și după șase sezoane petrecute în eșalonul secund, Știința Craiova promovează pentru prima dată în istorie în Divizia A. Se îmtâmpla în sezonul 1963/1964. Oltenii câștigau atunci meciul din ultima etapă cu Metalul Târgoviște, una dintre contracandidatele la promovare, scor 3-0, și își asigurau prezența în sezonul următor al primei ligi. Doi ani mai târziu, în 1966, Știința devine Universitatea Craiova, titulatura sub care oltenii au obținut cele mai mari performanțe din istorie.

Stadionul “Ion Oblemenco”

Odată cu promovarea în prima ligă, în 1964, Stadionul Tineretului s-a dovedit a fi prea mic pentru cerințele uriașe ale oltenilor. Oamenii veneau la meciuri și începeau să simtă din ce în ce mai mult gustul fotbalului.

Așa s-a proiectat o nouă arenă, mult mai încăpătoare. Stadionul Central din Craiova a fost inaugurat la 29 octombrie 1967, cu ocazia întâlnirii dintre echipele de tineret ale României și Poloniei. Începând cu anul 1996, odată cu decesul neașteptat al celui mai iubit jucător din istoria Olteniei, Ion Oblemenco, stadionul a primit numele fostului atacant în semn de omagiu pentru cel mai prolific marcator din istoria Universității Craiova.

sursa: bluelions.ro

Vechiul stadion “Ion Oblemenco” a fost demolat în vara anului 2015. Ultimul meci oficial pe vechea arenă s-a jucat în data de 4 decembrie 2014, când Steaua a eliminat Craiova din optimile de finală ale Cupei României.

La exact 50 de ani de la inaugurarea vechiului stadion, “noua bijuterie” din Craiova a găzduit primul meci. A fost o partidă amicală, încheiată prost pentru olteni. Înfrângere, scor 0-4, în fața Slaviei Praga, însă nimic n-a mai contat. Craiova are acum o arenă ultramodernă de 31.000 de locuri.

Primele trofee din istorie

Evident, odată cu noul stadion au apărut și performanțele. Ce-i drept, totul a fost luat pas cu pas. Astfel, la șapte ani de la mutarea pe noua arenă din Craiova, Universitatea câștigă primul titlu de campioană din istoria clubului. De altfel, în urma acestei performanțe, oltenii devin prima echipă studențească din Europa care câștigă un titlu intern.

Lotul Universității Craiova din sezonul 1973/1974: Oprea, Manta, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Ivan, Niță, Balaci, Berneanu, Țarălungă, Oblemenco, Bălan, Pană, Boc, Ștefănescu, Marcu, Stăncescu, Kiss, Chivu, Negrilă, Constantinescu
Antrenori: Constantin Cernăianu, Constantin Oțet

sursa: micapi.ro

Oltenii își continuă forma bună, iar în următoarele sezoane își trec de două ori în palmares și Cupa României. Mai întâi, în 1977, după o finală câștigată cu Steaua, scor 2-1, apoi, un an mai târziu, Craiova se impune în finala Cupei, scor 3-1, în fața Olimpiei Satu Mare.

Apoi, în sezoanele 1979/1980 și 1980/1981, oltenii au făcut legea în fotbalul românesc. Totul a început cu al doilea titlu cucerit în istoria clubului, apoi, în anul următor, totul a culminat cu primul event reușit. Cel mai bun exemplu de forța pe care o aveau atunci oltenii a fost chiar finala Cupei României din 1981, când Politehnica Timișoara a părăsit terenul, după o înfrângere extrem de rușinoasă. scor 0-6.

Performanțele europene

Cum reușitele interne au devenit o obișnuință, oltenii au devenit, în acea perioadă, scheletul echipei naționale. Tot atunci, de numele Universității Craiova au început să audă și “granzii” fotbalului european. Mai întâi, în 1982, oltenii ajung până în sferturile Cupei UEFA, apoi, un an mai târziu, în aceeași competiție, își depășesc performanța și merg până în semifinale, eliminând echipe cu nume din Europa. Astfel, Craiova a devenit prima echipă din România calificată într-o semifinală europeană. Drumul spre marea finală a fost interzis de Benfica Lisabona, care s-a calificat în ultimul act cu scorul general de 1-1, grație golului marcat în deplasare.

Anii ’90: un nou event

Au urmat ani grei pentru suporterii oltenilor. Cum banii și cei mai buni jucători mergeau în București, ori la Steaua, ori la Dinamo, Universitatea Craiova n-a mai câștigat nimic până în 1991. Cu fostul atacant Sorin Cârțu pe banca tehnică, oltenii au reușit atunci un nou event, după ce în finala Cupei României au trecut de FC Bacău, scor 2-1.

sursa: gds.ro

Renașterea

În 1992, secția de fotbal a Universității Craiova s-a desprins de clubul sportiv, iar după 21 de ani de rătăcire, cel mai iubit sport din lume a reapărut în viața oltenilor. Cu sprijinul Municipiul Craiova, echipa de fotbal Universitatea Craiova a fost înscrisă în Liga a II-a. Oltenii au promovat în Liga I încă din primul sezon, iar acum reprezintă din nou unul dintre cele mai puternice cluburi din fotbalul românesc.

sursa: sportpictures.eu

Palmaresul Universității Craiova:

Liga I (4): 1974, 1980, 1981, 1991
Cupa României (6): 1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993

 

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS