Connect with us

Istorie U Cluj

Universitatea Cluj este unul dintre cele mai vechi cluburi de la noi din țară. Cu o istorie de aproape 100 de ani, “șepcile roșii” își continuă tradiția în fotbalul românesc și continuă să ne impresioneze, fie că o susținem, fie că nu, “U” Cluj este un club simpatizat de toată lumea.

Începutul

Încă de la începutul anului 1919, Societatea Academică a Studenților Români “Petru Maior” și-a mutat sediul de la Budapesta la Cluj. Odată cu ea, Societatea și-a adus în Transilvania și organizația sportive.

Însă, acesta a fost doar un mic pas extrem de important în istoria Universității Cluj. Odată cu venirea toamnei și a datei de 3 noiembrie, care reprezenta deschiderea cursurilor universitare, în presa din Cluj a apărut apelul generalului Silviu de Herbay: “Educatia fizică a tinerimii noastre este foarte neglijată (…). Apelăm deci cu caldură patriotică la fieștecare tânar universitar român să-și țină de o sfânta datorniță de a se înscrie în listele sportive care se afla la Secretariatul Universitatii”.

Imediat după, la scurt timp după publicarea acestui anunț, un altul apare în ziarul “Patria”. Studenții care au jucat fotbal în mod organizat au fost așteptați în sala Prefecturii pentru a lua parte la înființarea Clubului Sportiv. Așa s-au strâns 100 de fotbaliști, iar după această întâlnire, mijlocașul Brutus Rațiu, component al primei echipe a Universității Cluj, a dezvăluit cum au continuat lucrurile: “După formarea comitetului s-a luat și hotărârea cea mare: săptamâna următoare pe teren, la primul antrenament. Și iar am venit mai mulți decât mi-aș fi închipuit. Așa s-au născut U și Victoria, cea care avea să ne fie rivală ani și ani de zile… Eu am rămas la studenți, pentru că tocmai mă întorsesem de pe front și mă înscrisesem la Facultatea de Drept”.

sursa: fcuniversitateacluj.ro

Primul meci jucat de Universitatea Cluj a avut loc la 16 mai 1920, la Arad, cu Gloria. A fost o victorie cu 3-1, după golurile marcate de Crâsnic II, Târla și Vatian. Cei care au îmbrăcat pentru prima dată echipamentul alb-negru al Universității Cluj au fost următorii:

Mihai Tripa (Polithenica din Praga) – Aurel Guga (Academia Comercială), Eugen Metainu (Drept) – Brutus Rațiu (Drept), Ioan Nichin (Drept), Petrilă Petică (Drept) – Arcadie Crâsnic (Medicină), Nicolae Gruescu (Medicină) – Sabin Vatianu (Medicină), Eugean Crâsnic II (Drept), Sabin Târlă (Drept).

Primul campionat

După o lungă perioadă în care a participat la turnee internaționale sau la campionate regionale, Universitatea Cluj se înscrie în campionatul național în sezonul 1932/1933. De altfel, încă din primul sezon, “Șepcile Roșii” reușesc cea mai mare performanță din istorie. Universitatea Cluj a jucat atunci marea finală a campionatului, în sistem tur-retur, împotriva Ripensiei Timișoara. După un 3-5 în deplasare, Universitatea Cluj n-a putut scoate mai mult de o remiză albă pe propriul teren, astfel că, în 1933, s-a mulțumit doar cu titlul de vicecampioană a României.

sursa: fcuniversitateacluj.ro

 

Palmaresul echipei

Divizia A:
Locul 2: 1933
Locul 3: 1972

Cupa României: 1965

Cupa Cupelor Europei:
Optimi de finală: 1966

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS