Connect with us

FCSB: clubul născut pentru performanță

sursa: sportpictures.eu

În ultimii ani, fotbalul românesc a fost lovit de multe probleme. Lipsa rezultatelor din cupele europene, infrastructura învechită, stadioanele goale la meciuri și, în mod special, dispariția echipelor de tradiție. Dacă până acum am avut cazurile precum Poli Timișoara sau Universitatea Craiova, unde fostele cluburi s-au desființat, iar în locul lor au apărut alte două echipe care s-au luptat pentru palmares, ei bine, cel mai cunoscut și mai controversat caz este cel al Stelei.

Începuturile

Totul a început în ianuarie 2003, când, în sala de ședințe a stadionului Ghencea, 79 de persoane au luat parte la cea mai controversată Adunare Generală din istoria clubului roș-albastru, totul după despărțirea de Ministerul Apărării. Regulile erau simple. Se vota transformarea clubului în societate pe acțiuni, apoi, cel care lua peste 50%, prelua puterea totală.

sursa: sportpictures.eu

După nenumărate discuții, după ore întregi de conflicte verbale și după lungi parlamentări, s-a trecut la vot, iar rezultatul a fost în favoarea lui Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera a obținut 51%, AFC Steaua – 36%, Viorel Păunescu – 6%, Victor Pițurcă – 4%, iar celelalte procente s-au împărțit la alte persoane aflate în sală. În final, dintre cele 79 de voturi, Becali a obținut 74, astfel că și-a trecut în conturi și pachetul majoritar al celui mai important club de fotbal din România. Mult după miezul nopții, adică deja în data de 24 ianuarie, Gigi Becali a semnat procesul verbal în calitate de patron al Stelei.

FCSB vs. CSA Steaua

Totul a fost bine, iar Steaua lui Becali a fost considerată Steaua timp de 12 ani. Până în iarna lui 2015. După ratarea calificării în primăvara Europa League, echipa antrenată atunci de Costel Gâlcă a primit cea mai grea lovitură. Armata a câștigat procesul cu Gigi Becali, iar echipa acestuia n-a mai avut dreptul să utilizeze numele de “Steaua”, dar nici logo-ul mult iubit de suporteri.

sursa: google.com

N-a durat mult și a luat naștere FCSB, o echipă cu aceleași culori, cu aceeași jucători, dar cu o altă emblemă. Sub o nouă identitate, clubul patronat de Becali a continuat să evolueze în Liga I, dar și în celelelate competiții interne. În vara lui 2015, FCSB a câștigat tot ce se putea câștiga în România: campionatul, după un final nebun de sezon cu ASA Târgu Mureș, Cupa României și Cupa Ligii.

Palmaresul

Pe lângă numele uriaș și emblema celebră, Becali și Armata au dus o lungă bătăile și pentru palmaresul bogat al clubului Steaua. Deși UEFA încă îi recunoaște clubului FCSB toate reușitele din trecut ale roș-albaștrilor de pe plan european, inclusiv Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, instanța de la noi a decis ca echipa patronată de Becali să își păstreze trofeele cucerite începând cu anul 2003.

Aici includem: cinci titluri de campioană (2003, 2004, 2007, 2008, 2016), o Cupă a României (2014), două Supercupe ale României (2006, 2013) și două Cupe ale Ligii (2015, 2016). În ceea ce privește performanțele pe plan european, FCSB și-a trecut în cont o semifinală în Cupa UEFA (2006), patru calificări în grupele Ligii Campionilor și șase prezențe în primăvara Europa League.

Istoria pozitivă a erei Becali

Din 2003, de când a fost preluată de Becali, FCSB a făcut un salt semnificativ în clasamentul coeficienților UEFA. Dacă în urmă cu 15 ani echipa era pe locul 163, cea mai proastă poziție din ultimii 30 de ani, acum roș-albaștrii sunt pe poziția a 57-a. Se pare că investițiile masive făcute de Becali la echipă s-au simțit din plin. Cu jucători aduși pe zeci de milioane de euro, cu salarii de 30 de mii de euro pe lună și cu prime uriașe pentru fotbalul românesc, FCSB a lăsat o impresie plăcută în meciurile europene.

Istoria negativă a erei Becali

S-a tot scris în presă în ultima perioadă că Nicolae Dică nu face echipa la FCSB. S-a tot spus că patronul este cel care alege primul 11. S-au tot interpretat declarațiile lui Becali. Nimeni nu știe care este purul adevăr, însă, de-a lungul timpului, FCSB a schimbat nenumărați antrenori. Iar mulți dintre ei, cum ar fi Mirel Rădoi sau Dorinel Munteanu, au recunoscut că au plecat de la echipă după ce n-au respectat indicațiile venite din tribună.

Cert este că echipa Steaua a schimbat doar cinci antrenori în perioada 1994-2003: Dumitru Dumitriu, Stoichiță, Ienei, Pițurcă și Iovan. În schimb, de la venirea lui Becali, în cei 15 ani ani, FCSB a avut de patru ori mai mulți antrenori: 20.

În plus, patronul roș-albaștrilor a avut nenumărate reacții dure la adresa jucătorilor legendari din Ghencea. Becali i-a jignit în mod repetat pe Victor Pițurcă, Marius Lăcătuș, Tudorel Stoica, Emeric Ienei, Liță Dumitru, Gheorghe Hagi sau Gabi Balint.

sursa: fluierul.ro

Cel mai mai bun 11 din istoria clubului FCSB

Nu sunt mulți ani, dar sunt glorioși. Nu au trecut prin vestiare mulți jucători, dar cei care au trecut, au fost de mare valoare. În cei 15 ani, FCSB a beneficiat aproape de fiecare dată de cei mai buni fotbaliști din campionatul intern. În plus, jucătorii convocați de la echipa lui Becali, pentru o lungă perioadă de timp, indiferent de generație, au reprezentat scheletul echipei naționale a României. Astfel, după ce s-au remarcat în tricoul celor de la FCSB, mulți jucători au făcut pasul spre campionatele tari din Europa, în schimbul unor sume fabuloase.

Deși e foarte greu să conturăm un prim 11, acesta ar arăta exact așa: Tătărușanu – Ogăraru, Goian, Chiricheș, Petre Marin – Chipciu, Rădoi, Pintilii, Stanciu – Dică, Rusescu.

Advertisement

Facebook

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS