Connect with us

Interviuri

„De vorbă cu… Inter” – Ep. 1

Published

on

interFără îndoială, comunitatea Interului din România are, după părerea noastră, un lider în materie de istorie a nerazzurrilor. Aşadar, pentru a nu mai pierde timpul cu introducerile, vă anunţăm că, începând din 5 decembrie 2009, Ionuţ Tătaru va vorbi pentru FotbalTop.ro despre Mourinho, Chivu şi restul companiei de la Inter.

De vorbă cu… Inter” se va chema rubrica în care eu, Alberto Boţoghină, voi fi omul cu întrebările, iar Ionuţ, interistul cu răspunsurile.

De vorbă cu… Inter” – Episodul I

FotbalTop: Cum vede un interist meciul din aceasta seara contra lui Juventus?

Ionuţ: Dacă vorbim de jucători, îl văd ca pe un meci cu Livorno, aşa cum zicea şi Materazzi, sau pe unul de trei puncte, aşa cum îi place lui Mourinho să spună. Pentru fani e mult mai mult. Un meci cu Juventus este unul  care trebuie câştigat indiferent de forma de moment, de competiţie sau de modul în care câştigi. Un egal ar pica greu la stomac, în timp ce la o înfrângere nici nu vreau să mă gândesc. 🙂

FotbalTop: Să înţeleg că mergi pe principiul „3 puncte obţinute nu chiar atât de estetic decât o înfrângere frumoasă”, nu?

Ionuţ: Clar.

FotbalTop: Bănuiesc că trebuie să fie un moment destul de frumos să priveşti Milanul la 7 puncte distanţă…

Ionuţ: Şi pe Juventus la 8. În mod normal Inter câştigă titlul la pas anul acesta.

FotbalTop: Exact asta vroiam să te întreb: a „omorât” Inter campionatul?

Ionuţ: Nu aş spune chiar aşa. Ideea e că diferenţa e destul de mare deja, dar Milan dă semne de revenire. Dacă Juve bate astăzi,  orice e posibil. Totuşi, ar fi un fiasco ratarea titlului.

FotbalTop: L-ai invita pe Mourinho să se reîntoarcă în Spania dacă ar pierde titlul în acest an?

Ionuţ: Nu. Sunt fanul necondiţionat al lui Mourinho. Atât pentru că are un proiect pe care l-a început deja, dar şi pentru că e cel mai bun antrenor din lume şi pentru că e singurul care se ia la harţă cu o presă controlată de Berlusconi şi de oamenii lui Juve.

FotbalTop: Acum ar trebui să-ţi cer dovezi pentru cele afirmate.

Ionuţ: Te poţi convinge singur. Nu ţi se pare ciudat că un fost tuşier a ieşit, înainte de Juve-Inter, cu o declaraţie cum că Inter ar fi încercat să umble la decizia unei Comisii de Disciplină?

FotbalTop: Vrei să spui că există şi în Italia „moguli sportivi” ?

Ionuţ: Mai ales în Italia. Păi Moggi când era în floare ordona cine anume să fie invitat la anumite emisiuni şi dicta subiectul de discuţie. Sunt lucruri pe care nu multă lume le ştie în România.

FotbalTop: Îţi mulţumim că ni le spui, dar, cum nu poţi proba aceste spuse, vom trece la un alt subiect. Tu eşti un atent urmăritor al Serie A, care dintre românii prezenţi acum în Italia ar putea face faţă la Inter?

Ionuţ: Păi nici cel de la Inter, din prezent, nu face faţă… ce să mai zic de alţii?!

FotbalTop: Chivu este totuşi unul dintre liderii generaţiei primei noastre reprezentative. Spui despre el că „nu are faţă” de Inter?

Ionuţ: Asta am spus mereu. Este un jucător bun sau chiar foarte bun pentru echipele ce ocupă locurile 3, 4 şi 5 în Italia, nu pentru Inter.

FotbalTop: Cum vezi Interul descurcându-se în Champions League?

Ionuţ: Cel mult Sferturi. Nu avem faţă de Liga Campionilor, referindu-mă că nu putem câştiga competiţia.

FotbalTop: Totuşi, în echipa Interului sunt multe nume grele. N-a reuşit încă Mourinho să-i „sudeze”?

Ionuţ: Sunt mai multe aspecte:

  • 1. Echipa tip este 50% schimbată faţă de cea de anul trecut.
  • 2. Presiunea. Am impresia că li s-a spus atât de mult jucătorilor că Inter n-a mai câştigat CL din anii ’60, încât jucătorii intră timoraţi chiar şi cu Unirea Urziceni. 🙂
  • 3. Mijlocul creează doar prin Sneijder, ceilalţi sunt doar distrugători.
  • 4. Mourinho ştie să joace meciurile de UCL, jucătorii încă n-au învăţat asta.

FotbalTop: Spui că Mourinho ştie, dar la Chelsea n-a reuşit să-i aducă trofeul lui Abramovici. Iar dacă te gândeai să-mi răspunzi cu trofeul câştigat cu FC Porto, atunci a beneficiat mai mult de o conjunctură fantastică.

Ionuţ: A avut ghinion în semifinala cu Liverpool, dacă îţi aduci aminte..

FotbalTop: Da, au fost acele greşeli de arbitraj.

Ionuţ: Oricum, Chelsea n-a câştigat nici după el trofeul, dar are o echipă şi un antrenor acum cu care poate să-şi adjudece marele trofeu.

FotbalTop: Să revenim în Italia. 🙂 Un pronostic pentru meciul Juventus-Inter din această seară, de la ora 21:45?

Ionuţ: În cel mai rău caz, un rezultat de egalitate. Atât subiectiv, cât şi obiectiv, consider că Inter va câştiga.

FotbalTop: În final, o ultimă întrebare, după care te las să te pregăteşti spiritual pentru marele derby: Eto’o sau Ibrahimovic ?

Ionuţ: Ibra. Oricând, oriunde.

––-

The End

––

Interviuri

EXCLUSIV | Cătălin Oprişan: „În România, fotbaliştii nu înţeleg sistemele de joc”

Published

on

Îi citiţi super-poveştile în editorialele Gazetei Sporturilor şi îi urmăriţi emisiunea la postul de televiziune B1 TV. A plecat de la GspTV pentru că „nu dorea să fie concurent cu Playboy TV” şi spune că se simte mult mai bine la emisiunile matinale, chiar dacă acolo a dat de „bătălia” cu desenele animate.

Titular în primul meci-interviu, Cătălin Oprişan, căci despre el este vorba, s-a dovedit un adevărat număr 10 al echipei, verticalizând jocul cu fraze decisive şi luminând centrul terenului cu răspunsuri sincere şi, bineînţeles, cu zâmbetul pe buze. (mai mult…)

Continue Reading

Interviuri

Exclusiv | Dorin Goian: Perioada Ghencea, cea mai frumoasă din carieră (interviu-II)

Published

on

În prima parte a interviului cu Dorin Goian, publicată ieri de FotbalTop.ro, am vorbit despre şansele de calificare ale Stelei în dubla cu Twente, dar şi despre principalul atu al echipei care a ajuns în semifinala Cupei UEFA.

Astăzi veţi afla cum a reuşit Dorin să fie singurul stelist care să se menţină la un nivel înalt după plecare, unde a trăit cea mai frumoasă experienţă din carieră, dar şi ce a ales între Steaua-Dinamo şi Celtic-Rangers. Biletul Zilei

(mai mult…)

Continue Reading

Interviuri

Exclusiv | Dorin Goian: Steaua era extrem de unită pe vremea mea (INTERVIU)

Published

on

Timp de cinci ani cât a evoluat la Steaua, Dorin Goian a câştigat două titluri, o Supercupă a României şi s-a putut mândri cu o evoluţie europeană extraordinară pentru un club din România: trei calificări consecutive în grupele Ligii Campionilor şi o semifinală de Cupa UEFA. Biletul Zilei

În vara lui 2009 a plecat în Italia, la Palermo, lăsând un mare gol în defensiva roş-albaştrilor. Aventura italiană n-a fost una conform aşteptărilor, iar după două sezoane în care a bifat 30 de partide şi un gol, Goian s-a transferat în Scoţia, la Glasgow Rangers. Aici lucrurile stau cu totul altfel, iar Dorin este un om de bază în angrenajul echipei. Pronosticuri Fotbal

(mai mult…)

Continue Reading

Interviuri

Codorean: O echipă are nevoie de minim un an pentru a evolua bine

Published

on

Horea Codorean nu apare în faţa camerelor de luat vederi şi nici în tabloide. Nu stă nici măcar pe bancă, ci lângă ea. Nu e preparatorul fizic al Stelei, ci are o misiune mult mai ingrată: aceea de a-i recupera din punct de vedere fizic pe jucătorii care vin după accidentări sau care se recuperează în urma unor accidentări.

Fost jucător şi antrenor la grupele de copii şi juniori ale Stelei, Codorean a rămas în staful stelist indiferent de numele tehnicienilor care s-au perindat în club, semn că munca depusă îi este pe deplin apreciată de conducere.

Horea, eşti, alături de medicul Paligora, cel mai vechi om din actuala echipă a Stelei. Cât de multe s-au schimbat de-a lungul timpului?

Pe medicul Radu Paligora l-am cunoscut cu mult timp înainte de a deveni colegi la Steaua. Acum dacă stau să-mi amintesc, am trecut prin multe împreuna, din păcate sau din fericire. Din păcate, deoarece au fost multe accidentari care trebuiau gestionate în aşa fel încât jucătorul să revina pe teren în cel mai scurt timp posibil, dar fără niciun risc de recidivă. Din fericire, dacă pot spune aşa, deoarece în urma unor astfel de momente am câştigat multă experienţă. Că tot vorbim de Radu, atunci trebuie să-ţi zic că-l consider cel mai bun medic sportiv din ţară.

Apropo de oamenii de lângă tine la Steaua, ai lucrat cu mulţi antrenori până acum. Care a fost cel de care te-ai ataşat cel mai mult?

Fiecare antrenor, ca orice om, are atât părţi bune, cât şi mai puţin bune. Dar atât timp cât obiectivul nostru este comun, te bucuri la orice victorie şi suferi la orice înfrângere alături de el. Lucrând cu el zilnic e imposibil să nu te ataşezi de-un antrenor, indiferent de numele său.

În general, în România, se pune accent pe pregătirea fizică. Totuşi, cel mai bun fotbalist de pe planetă e Messi, care nu e deloc cel mai bun la capitolul fizic.

O bună pregătire fizică, alături de o organizare şi disciplină tactică foarte exactă este cheia către succes. Pregătirea fizică te ajută să-ţi respecţi sarcinile postului timp de 90 sau 120 de minute. O bună pregătire fizică te ajută să te refaci mai repede după mec. Totuşi, a fi bun la capitolul fizic, dar fără organizarea şi disciplina tactică de care vorbeam, s-ar putea sa nu fie de ajuns mereu. Exemplul cel mai elocvent este meciul Romania – Olanda de la EURO 2008, când am alergat de două ori mai mult decât olandezii, dar am pierdut cu 2-0.

Care este cel mai „plângăcios” fotbalist pe care l-ai avut la lucru atunci când vine vorba de pregătire fizică?

Cred că e mult spus plângăcios. Tanase se „plânge” de fiecare dată când lucrăm împreună, ba că e mult, ba că e greu, dar de fiecare dată a executat tot, la nivel maxim. Aşa că eu nu mă pot plânge de el.

Horea, ai cochetat cu antrenoratul, spune-ne cât de mult contează o infuzie de jucători în vederea succesului pe termen scurt? Steaua este adepta acestui sistem în ultimul timp.

Este ştiut faptul că pentru a ajunge la un anumit nivel de exprimare o echipă are nevoie de timp. Şi aici ma refer la organizarea jocului, relaţii de joc între fotbalişti, între compartimentele de jucatori. Eu zic că trebuie să treaca un an, doi. Ai nevoie de foarte multe ore de munca, de foarte multe meciuri pentru a face acest lucru. Orice schimbare în acest mecanism duce la o dereglare a acestuia, o fisură care poate fi exploatată de un adversar inteligent, iar de aici încep problemele.

Ce i-a lipsit Stelei în ultimii ani pentru a ieşi campioană?

Liniştea.

Se vorbeşte despre lipsa promovării tinerelor speranţe la Steaua. Care sunt cauzele pentru care niciun puşti din propria pepinieră n-a mai ajuns la prima echipă?

La Steaua se vrea în fiecare an campionatul, cupa şi calificarea în Liga Campionilor. Este greu să reuşeşti acest lucru cu jucători tineri şi fără experienţă. Uite, de exemplu, câţi tineri jucători promovaţi din propria pepinieră au ultimele câştigătoare ale campionatului CFR, Urziceni şi Oţelul?

Pare-se că odată cu venirea lui Ilie Stan puştii au şi ei şanse. Mă referer aici la un Mustaţă, la un Năstăsie, tineri care până acum la alţi antrenori erau doar speranţele Stelei II.

Mustaţă e foarte ambiţios şi are calităţi fizice foarte bune însă mai are de lucrat din punct de vedere tactic. A avut ghinionul unei accidentări la genunchi (ruptura de LIA) care l-a scos din circuit o bună perioadă, iar asta se simte. S-a recuperat totuşi foarte bine, şi acum are şansa de a se antrena şi juca la Steaua, iar dacă nu profită acum când Ilie Stan are deschidere la a promova tineri şi sunt atâtea accidentări, atunci e posibil să nu se mai întâlnească cu aşa oportunitate.

După episodul Petrolul, toţi suporterii îl vor pe Martinovici căpitan. Cum ar trebui să arate căpitanul Stelei?

În primul rând, cred că oricine ar fi reacţionat precum Martinovici, dar să ştii că un căpitan nu este numit de nimeni altcineva decât de grupul din care face parte. Un fotbalist se impune drept căpitan în faţa colegilor atât prin ceea ce face pe gazon cât şi în afara lui. Doar aşa el îşi câştigă respectul şi poate trage echipa după el.

Ai fost alături de jucători la inspecţia gazonului înainte de meciul cu Maccabi, cum a fost atmosfera de pe Naţional Arena?

A fost ceva fantastic. Mulţi dintre fotbalişti nu s-au mai întâlnit niciodată cu un asemenea public.

Totuşi, Ghencea sau Naţional Arena?

Ghencea a fost şi va rămâne casa Stelei. Acolo avem toate condiţiile de pregătire necesare.

Ştii că mulţi mai trec dintr-o barcă în alta. Ai accepta să mergi la o rivală?

Nu. Nu mă văd lucrând în altă parte decât la Steaua

Cine câştigă titlul anul acesta?

Sper că Steaua. Ştiu că este greu, dar odată cu venirea lui Ilie Stan şi revenirea lui Edi Iordănescu, s-a schimbat mult în bine atmosfera din sânul echipei. Jucătorii vin cu placere la antrenamente, se pregătesc bine, au prins din nou „gustul” victoriei şi increderea că pot câştiga orice meci, indiferent de adversar. Un alt lucru extrem de important e acela că suporterii sunt din nou alaturi de echipă şi cred că asta s-a vazut cel mai bine în meciul cu Maccabi.

În final, pentru că ştiu că urmăreşti foarte mult fotbal, Barcelona sau Real?

Real Madrid. Joacă mult mai bine decât în sezonul trecut, iar acum este la un nivel mai ridicat decât Barcelona. Totuşi, nu se bucură de aşa multă simpatie, asta şi din cauza aroganţei lui Mourinho şi Ronaldo.

„Meciul meu de poveste? Am în fiecare zi câte un astfel de meci cu jucătorii accidentaţi care trebuie să fie refăcuţi pentru meciul următor. Lucrăm mereu contratimp” – Horea Codorean

interviu realizat de Alberto Boţoghină

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Trending

Copyright © 2020 FotbalTop / www. fotbaltop.ro

LIKE PENTRU PONTURI GRATIS